Borelioza je ena izmed najpogostejših klopnih bolezni pri nas

Klopi so majhne, a prav nič prikupne gozdne živalce, ki nam s svojim ugrizom lahko v trenutku obrnejo življenje na glavo, saj so prenašalci nekaterih nevarnih klopnih bolezni, ki nam lahko v primeru prepoznega odkritja ali odloženega zdravljenja, pustijo trajne posledice. Ena izmed najpogostejših klopnih bolezni v Sloveniji je borelioza.

Kako prepoznamo boreliozo?

Boreliozo, uradno imenovano tudi lymska borelioza, prepoznamo po značilnem rdečem obroču, ki se razvija in širi v okolici klopovega ugriza. Po navadi se ne pojavi takoj po klopovem ugrizu, temveč šele po nekaj dneh ali celo nekaj tednih. Inkubacijska doba borelioze namreč lahko traja tudi do 32 dni. Poleg rdečega obroča, ki se počasi širi in bledi, značilen pa je po tem, da je zelo simetričen in pravilne okrogle oblike, pa se lahko borelioza začne kazati tudi v obliki borelijskega madeža. Gre za neke vrste rdeč madež, ki je pogosto večji od pet centimetrov in je ovalne ali okrogle oblike. Večino ljudi ob tem »madežu« spremljata srbečica ali pekoč občutek.

Poleg vidnih znakov pa boreliozo spremljajo tudi bolezenski znaki, ki na prvi pogled spominjajo na gripo. Najpogosteje se pojavijo vročina, nenehna slabost ter bolečine v sklepih in mišicah in slabotno počutje.

Kako poteka zdravljenje borelioze?

Borelioza je bakterijska bolezen, zato njeno zdravljenje poteka predvsem s pomočjo antibiotikov. Potek zdravljenja bolezni je zelo odvisen od časa, ki je potekel od vboda klopa do začetka zdravljenja, ter imunskega sistema posameznika. Velja namreč nenapisano pravilo, da hitreje kot odkrijemo to nevarno bolezen, hitreje in lažje bo potekalo zdravljenje in tako pustilo manj negativnih posledic.

Borelioza postane nevarna takrat, ko jo odkrijemo prepozno in se že razširi v naš krvni sistem in napade kakšen organ. Najpogosteje srce, sklepe in živčevje. Če pride do tako pozne faze bolezni, posledic bolezni popolnoma ne bodo odpravili niti antibiotiki, saj so do te točke lahko nekatera tkiva že poškodovana.

Ali lahko to bolezen preprečimo?

Borelioza ima tako eno veliko prednost, kot tudi eno veliko slabost. Njena prednost je predvsem ta, da jo lahko zelo hitro prepoznamo zaradi značilnega rdečega obroča, ki se razvije na mestu vboda klopa. Tako lahko takoj, ko ta obroč zagledamo, tudi ustrezno ukrepamo in še pravočasno poiščemo zdravniško pomoč.

Slabost borelioze pa je, da se zanjo ne moremo cepiti, kot to lahko enostavno storimo kot preventivo pri klopnem meningitisu. Zato moramo dosledno izvajati vse preventivne ukrepe.

Boreliozo lahko najlažje preprečimo tako, da preprečimo vbod klopa. Pomembno je, da se pred vsakim odhodom v gozd pošpricamo z ustreznim repelentom in oblečemo v svetla oblačila, na katerih bo klop hitro viden. Ko pa se vrnemo s sprehoda, pa damo nošena oblačila takoj v pranje ter opravimo temeljit samopregled. Pravijo namreč, da nas klop ne okuži neposredno s svojim vbodom, temveč s slino, ki jo spušča v naše telo, tako da nas lahko okuži šele, ko je na nas prisesan že nekaj ur. Če ga bomo tako odkrili in odstranili takoj po prihodu domov, močno zmanjšamo možnost za okužbo.

Kako pogosti so v Sloveniji klopi, ki prenašajo boreliozo?

Borelioza se je hitro znašla na prvem mestu klopnih bolezni v Sloveniji. Slovenija je namreč dežela, ki klopom zelo ustreza, zato jih najdemo praktično po celi Sloveniji, največ pa v gozdovih in na bolj zaraščenih predelih. Po nekaterih podatkih naj bi kar 41 % klopov v Sloveniji bilo potencialnih prenašalcev borelioze.

Borelioza je klopna bolezen, ki se iz nedolžnega rdečega obroča lahko v primeru prepočasnega zdravljenja spremeni v bolezen, katere posledice nas bodo zaznamovale za vse življenje. Ker lahko sami veliko storite, da preprečite razvoj te nevarne bolezni pri sebi, dosledno upoštevajte preventivne ukrepe in pravočasno poiščite zdravniško pomoč. Pravijo, da je čas denar, pri boreliozi lahko rečemo, da čas je zdravje. Ne izgubljajte ga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja