Kako lahko ekološko prenovite kopalnico?

Kako lahko ekološko prenovite kopalnico, prihranite denar, zmanjšate porabo vode ter hkrati še varujete okolje? Ste se odločili za prenovo kopalnice? K sreči se zelo povečuje rast eko-izdelkov in virov, ki omogočajo, da porabite manj vode, imatenizke stroške vzdrževanja ter varčujete z energijo – vse brez da bi preobremenili vaš osebni proračun. Tukaj je tisto, kar morate vedeti. 

Vse se začne z vodo

Razmišljanje o varčevanju z vodo pomeni, da upoštevamo, kako uporabljati vodo z vidika porabe in energije. Po nekaterih raziskavah je vaše straniščenajbolj žejen glede porabe vode vhiši in predstavlja 27% porabe, saj za eno izpiranje porabi do 10 litrov vode. To dejstvo pomeni alarm, da je potrebno z vodo bolje upravljati zato so bolj ekonomični kotlički s sistemom dvojnega splakovanja (z dvema tipkama za spiranje – večjo in manjšo). Omogočajo, da količino vode prilagodimo po potrebi in tako pri splakovanju porabimo 3 ali 6 litrov vode. Prostornino kotlička lahko enostavno zmanjšamo tudi tako, da vanj položimo opeko, zavito v plastično vrečko. S tem preprostim trikom pri vsakem splakovanju prihranimo približno 2 litra vode.

Tuš je še en velik potrošnik  vode. V povprečju za tuširanje odrasla oseba porabi 55 litrov vode dnevno, če vode med tuširanjem ne zapremo pa v petih minutah porabimo  tudi do 140 litrov vode.Zelo pomembno je, da imamo na tušu regulator, ki omeji pretok vode – dokaj povprečen omogoča pretok približno osem litrov vode na minuto. Če niste prepričani, ali imate nizko pretočno tuš ročko, pod prho namestite vedro in odprite vodo. Če bo v manj kot dvajsetih sekundah v vedru več kot štiri litre in pol vode, vaša prha ni najbolj ekonomična.

Pri prhah lahko uporabimo termostatske armature in s tem varčujemo s toplo vodo in pretokom, ki omogoča nastavitev temperature vode, kar pomeni, da bo pritekla ravno prav topla. Ker ne bo odtekala v prazno, dokler se ne bo segrela na želeno temperaturo, precej zmanjšamo porabo. Človeku ni treba storiti drugega kot postaviti telo pod prho. Že prej se nastavi temperatura, celo tako, da se sproti spreminja, tipala pa zagotavljajo, da voda začne teči in preneha v optimalnem trenutku, kar pripomore k zmanjšanju izgube vode.Pri kopalniških armaturah je zato pomembna mednarodna oznaka »well«, ki pomeni, da izdelek zagotavlja varčevanje z majhnim pretokom vode. Najbolj učinkoviti in varčni so izdelki z dvema zvezdicama.

Poleg varčevanja z vodo morate vedno in ob vsakem času vedeti tudi koliko je vaša voda segreta oziroma ogrevana. Zavedati se morate, da je, poleg kuhinje,kopalnica drugi največji porabnik energije v vašem  domu in večina te energije se porabi ravno pri vročih prhah in kopelih.

Prezračevanje z vračanjem toplote

Ko prenavljate kopalnico je to odličen čas, da razmislite tudi o namestitvi novega izpušnega ventilatorja za odstranjevanje vonjav, vlage in plesni. Prezračevanje mora biti izvedeno tako, da je to konstantno izmenjavo mogoče tudi izmeriti in dokazati.Če bi naštevali razloge, zakaj je prisilno prezračevanje z vračanjem toplote obvezno v sodobni gradnji, bi jih nanizali v tem vrstnem redu: zdravstvene zahteve, udobje, raba energije, varnost, kakovost kopalnice, dodana vrednost. Tisti, ki že uporabljajo takšen prezračevalni sistem v vsakodnevnem življenju občutijo najbolj le eno lastnost: udobje.Torej ob kmečki in ekonomski pameti in ob upoštevanju predpisov ni nobene druge ustrezne rešitve za novo kopalnico, kot je sistem prezračevanja s čim bolj kvalitetnim vračanjem toplote.

Pomembna je tudi izbira filtra. Zrak, ki prihaja od zunaj v prezračevalno napravo je vsaj enkrat filtriran (običajno dvakrat) in o kakovosti filtra sami odločamo. Praviloma se odločimo za filter tipa F7, ki je zelo fin in ne prepušča niti cvetnega prahu. Torej, zrak je mehansko dobro prečiščen preden pride v kanale po katerih prihaja do posameznih prostorov. Zaradi stalnega obratovanja prezračevanja in zato ker so kanali v notranjem, toplem okolju v kanalih nikakor ne prihaja do kondenzacije vodne pare. Kanali z zrakom so suhi in stalno prezračevani, v suhem okolju pa se morebitni biološki procesi, bakterije itd, ne morejo razvijati. Zato je tudi strah pred boleznimi, ki se »skrivajo v prezračevalnih ceveh« odveč.

In če pride umazanija v zračne kanale in bi jo radi očistili? Z lahkoto. Lahko usmerimo celotno moč prezračevanja v en sam vodnik in izpihamo umazanijo, ali pa fleksibilno cev za dovod zraka očistimo s posebno ščetko in potem izpihamo morebitne trde delce.

Izbira okolju prijaznih materialov

Pri prenovi kopalnicese vam ni potrebno omejiti na slog. Izbira ekoloških materialovje pametna izbira zaradi svojega nizkega stroška vzdrževanja, vzdržljivosti in nizkim toksikološkem učinku.

Pomembno vedeti, da imamo na izbiro veliko keramičnih ploščic, ki so okolju prijazne. Na tržišču so namreč na voljo reciklirane ploščice. Predelava je zelo enostavna pri steklenih ploščicah, ki jih danes izdelujejo iz nekdanjih steklenic, vetrobranskih stekel in celo semaforjev.

Prav tako so danes popularni kopalniški pulti iz recikliranega stekla, saj mnogi iščejo načine za ponovno uporabo materialov, ki bi sicer pristali na smetišču. Reciklirano steklo je tako sestavljeno iz recikliranih steklenih koščkov različnih velikosti in barv in kančka betona – če je izdelano iz vetrobranskega stekla, je končni izdelek skoraj prozorno steklo, če je narejeno iz vinskih steklenic, pa je steklo zelene ali rjave barve.

Verjetno se boste strinjali, da brez svetlobe v kopalnice pač ne gre. Na voljo imamo varčne žarnice, ki imajo veliko energetsko učinkovitost – za 80 % manjša poraba električne energije, dolg rok trajanja (6000- 15.000 ur delovanja) in možnost delovanja dalj časa brez pregorevanja. Potem imamo tudi žarnice s svetlečimi diodami (LED). Pri delovanju postanejo samo tople in ne vroče kot na primer klasične žarnice z žarilno nitko, medtem ko stopnja električne energije v svetlosti znaša okrog 40 %, rok trajanja pa 10.000–15.000 ur delovanja.

Odpadki, ne hvala

Če ste prenovili celotno kopalnico, če ste zamenjali  samo sanitarne armature ali sanitarno keramiko ali pa celotno kopalniško pohištvo lahko vse odpadne stvari pripeljete v zbirni center.

Zavedati se moramo, da so odpadki uporabne surovine in, da z njimi ustvarjamo nova delovna mesta. Če odpadke stresemo na en kup, ima od tega delo samo voznik tovornjaka, če pa jih ločimo, se zaposli veliko ljudi. To je dobro za vse nas. Odpadki, ki končajo na odlagališčih, se še desetletja razgrajujejo in onesnažujejo okolico. Če bomo odpadke ločevali, nam ne bo treba trošiti denarja za odpiranje novih odlagališč in še bolj onesnaževati naše domovine.

Lepa, funkcionalna, cenovno ugodna eko-prenovljena kopalnica je popolno mesto za sproščanje in užitek. Zaradi tega pri načrtovanju preurejanja dobro razmislite, kakšno kopalnico zares želite. Vključite svojo domišljijo v bodoči izgled kopalnice, ki ni treba da je klasičen ali moderen, pač pa enostavno poseben! Majhna ali velika, moderna »wellness« ali klasična družinska, kopalnica bo postala vaša priljubljena destinacija ob koncu dneva. V njej se boste počutili udobno in srečno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja