Kako lahko sami vplivate na kvalitetno prenovo kopalnice

Prenova kopalnica je vznemirljiva naloga. Toda preden se podate na pot izbiranja ploščic ali tuš kabin, je pametno, da razmislite ali je vaš projekt prenove sestavljen tako kot ste si ga zamislili v sanjah. Ker je  lahko prenova kopalnice velik zalogaj, stresna in draga investicija, smo za vas pripravili seznam 12 točk, ki vam pomagajo, da vaš projekt ostane na pravi poti in obnova teče gladko.

1. Proračun

Če še ne veste, začnite najprej delati na konceptu kakšno kopalnico si dejansko želite ter koliko denarja ste pripravljeni oziroma koliko sredstev ste zmožni porabiti za vašo prenovo kopalnice. Oblikovanje proračuna vam bo pomagal in vas bo vodil, ko boste sprejemali odločitve kaj vse bo vsebovala vaša nova kopalnica, in sicer od izvajalcev, prenove instalacij, novih armatur, ploščic, kopalniškega pohištva itd. S takšnim pristopom si boste ustvarili precej jasno sliko koliko boste dejansko porabili za prenovo in koliko vam bo ostalo za normalno preživetje. Ugotovili boste ali si lahko prenovo privoščite takoj ali pa morate zanjo še malo varčevati. Na jasnem si boste koliko denarja potrebujete, da plačate izvajalca in koliko denarja potrebujete za ploščice, napeljavo in ostale dodatke.

2. Časovnica prenove

Veliko ljudi domneva, da prenova majhne kopalnice traja le nekaj dni, oziroma, da za prenovo majne kopalnice porabimo veliko manj časa kot za prenovo večje kopalnice. To pa seveda še zdaleč ni nujno, da je tako. Glede na to, koliko je stvari, ki jih spreminjamo v kopalnici,se moramo zavedati, da so koraki prenove popolnoma enaki tako pri mali kot veliki kopalnici. Izvajalec del mora upoštevati vse te korake in jim natančno, v zaporedju  slediti, da je storitev opravljena kvalitetno in v skladu z vašimi pričakovanji. Vendar pa se načrtovanje ne nanaša samo na določitev trajanja obnovitvenih del, ampak tudi na nekatere vmesne korake, kot so naročanje in nakup ploščic, napeljave, posebej prilagojeno kopalniško pohištvo itd, vse z namenom, da bodo vsi produkti na mestu, ko jih bo vaš izvajalec potreboval za montažo.

3. Zaporedje del

Ko prenavljate kopalnicobodite pozorni, da si posamezne faze del sledijo v logičnem zaporedju. S tem si boste prihranili veliko časa, sproti si boste lahko čistili prostor kar pomeni posamezno fazo prenove samo enkrat ter zmanjšali si boste možnosti za napake, ki nastanejo pri vsaki fazi prenove.

4. Okostnjaki v omari

Če se sami lotite velike poglobljene prenove kopalnice potem upoštevajte , da boste pri svojem delu naleteli na »okostnjake iz omare«. Nikoli z gotovostjo namreč ne veste kaj vse se še skriva zadaj, ko se lotite prenove ali zamenjave določene faze dela. Zato vam predlagamo, da kakršnokoli prenovo raje zaupate izkušenim strokovnjakom saj boste na koncu dobili kopalnico brez napak, delovala bo brezhibno, s tem pa ste si pridobili ogromno dodano vrednost za vaš dom za mnoga leta.

Odvisno od starosti vašega doma in kako dobro je bil zgrajen, so največje skrite težave, na katere lahko naletite azbestne cevi, star razjeden vodovodni sistem, nepravilna vezava cevi itd.

5. Slog oblikovanja in funkcionalnost

Ko se odločite za prenovo kopalnice začnite z razmišljanjem o videzu in funkcionalnosti vašega novega prostora. Obstaja veliko dejavnikov za premislek,kot so slog kopalnice, barve, izbira ploščic, umivalnik, tuši, kadi, pipe, itd.Tega izziva se lotite tako, da sestavljate in spreminjate košček za koščkom in sproti ugotavljate ali so vam kombinacije všeč ali ne. Lahko začnete s kosom elementa, ki vam je všeč in nato okoli tega osnovnega elementa sestavljate svojo top kombinacijo.

Oblikovanje mora delovati z roko v roki s funkcionalnostjo saj morate upoštevati vse člane družine, ki bodo kopalnico uporabljali. Upoštevajte pa tudi, kako se bo celoten dizajn skladal z ostalimi prostori v hiši.

6. Upoštevajte dimenzije kopalnice

Obstajajo 3 glavne omejitve, ki res vplivajo na prostornost vaše kopalnice. To so skupna velikost kopalnice (običajno najmanjši prostor v hiši), lokacija obstoječih vodovodnih cevi in električne napeljave ter tipičnih standardnih dimenzij kopalniške opreme. Zato poskrbite, da imate pravilne meritve in specifikacije, ko greste v trgovino. V kolikor ne boste dovolj dobro opravili vseh meritev, se vam lahko zgodi, da novi kopalniški elementi ne bodo ustrezali vašemu prostoru, da si boste po nepotrebnem omejili prostor v kopalnici kar na koncu pomeni veliko neprijetnosti in slabe volje. Zakaj že?

7. Izvajalci

Pri izdelavi kopalnice je pomembna usklajenost in organiziranost vseh izvajalcev, ki pri tem sodelujejo. Običajno so to izvajalci strojnih in vodovodnih inštalacij, električnih inštalacij ter keramičar. Zaradi hitrejše izvedbe in tudi prihranka je možna tudi izvedba na ključ, kjer odgovornost za vsa dela prevzame en izvajalec, ki kopalnico prenovi skupaj s partnerji.

Ko boste zbirali izvajalce, mora ponudba vsebovati vsaj naslednje točke: demontaža opreme in odstranjevanje ploščic, odvoz materiala, groba vodovodna dela, zidarska dela, priprava podlage za polaganje, polaganje ploščic, fugiranje ploščic ter finomontažna dela. Če boste preko izvajalca vzeli tudi material, boste plačali nižjo stopnjo DDV. Material obsega keramične ploščice, gradbeni in vodovodni material (lepila, fugirna masa, beton, vodovodne cevi in odtoki), sanitarna keramika, tuš kabina, kad, umivalnik itd.

8. Sanitarna oprema in njene funkcije

Nobene prenova ni končana brez menjave ali popravila sanitarne opreme in njenih funkcij. V tej fazi prenove vam predlagamo, da sami izvedete kontrolo nad posameznimi deli sanitarne opreme: tuš, kad, WC, bide, umivalnik, pipe in tuš kabina in drugo. Prav tako bi morali posodobiti ali popraviti ogledala in vrata tuš kabine. Spremenite lahko tudi videz kopalnice z zelo enostavnim trikom, namreč zamenjajte kljuke na vratih.

Paziti pa morate, da sanitarna oprema ustreza naslednjim zahtevam: 

  • WC školjka mora biti pritrjena v tla na 4 točkah, sedežna višina mora biti 46 do 50 cm, pripomočki so stenski ročaji in montažne konzole za podporo rok,
  • kopalna kad mora biti dimenzije najmanj 70×170 cm, visoka 50 cm, dostopna z obeh strani, s poglobitvijo obzidave kadi ob tleh vsaj 10×10 cm,
  • prha mora biti brez kadice, s talnim odtokom (2-3% naklon), opremljena z vodoravnimi in navpičnimi oprijemali okroglega profila in z vodoodpornim stolom višine 50 cm,
  • umivalnik mora biti v konzolni izvedbi, na višini 80 do 82 cm od tal, z ogledalom ali nagibom,
  • vodovodne armature morajo biti v enoročni izvedbi, pršna cev mora biti gibljiva z možnostjo nastavitve v različnih višinah ob steno.

9. Kopalniško pohištvo

Vsaka kopalnica potrebuje omarice ali vsaj police za odlaganje in shranjevanje različnih predmetov. Priporočljivo je kopalniško pohištvo, ki je pritrjeno na steno in dvignjeno vsaj deset centimetrov od tal. Lahko je tudi takšno, da stoji na kovinskih nogicah. Tako se v primeru razlitja vode omarice ne bodo uničile. Poleg tega pa se bistveno lažje čistijo tla v kopalnici. Če imamo fiksne, na tleh stoječe omarice, pa lahko preprečimo, da bi voda stekla pod omarico vsaj tako, da stik med omarico in tlemi zavarujemo s silikonskim kitom za kopalnice. Pohištvo mora biti oblikovano in razporejeno tako, da omogoča vzdrževanje reda in čistoče ter tako, da so številni predmeti, ki jih uporabljamo v tem prostoru, lahko dosegljivi.

10. Stene in tla

Keramične ploščice so vedno dobra izbira za kopalniške stene in tla. Enostavno vzdrževanje in velika izbira ponudbe so prednosti, ki se nikakor ne smejo zanemariti. Keramične ploščice s svojo specifičnostjo prostoru dajo lep izgled in tudi v odnosu na kopalniške elemente se lahko izkoristijo na razne načine. Bordure lahko služijo kot mali detajl, ki bo prostoru dal poseben izgled, medtem ko fuge lahko odstopajo od klasičnih belih ter tako »odprejo« prostor v modernem pojmovanju kopalnice.

Če govorimo o ogrevanju kopalnice, bi bilo treba razmisliti o talnem ogrevanju, ki je zelo dobra izbira, še posebno, če imate otroke. Tla kopalnice lahko vključujejo tudi les oziroma laminat. Kamen kot material za kopalnico je primeren v izjemnih primerih, največkrat na velikih površinah. Deluje hladno in trdo, a v kombinaciji s toplimi toni elementov ali barve sten se lahko zelo lepo vklopi tudi v kopalnico. Izbira keramičnih ploščic je prav zares velika.

Na koncu je treba v dogovoru z izvajalcem del ugotoviti, katera izbira je najboljša za tla kopalnice glede na kopalniške elemente, potrebe stanovalcev in estetski izgled.

11. Svetloba

Razsvetlitev je ravno tako zelo pomembna v kopalnici. Osnovno pravilo je, da mora biti kopalnica zapolnjena s svetlobo. Skladna svetlobna telesa dajo kopalnici svežino. Enakomerno razporejena svetloba je ugodna za oko in je tudi funkcionalna. Seveda je treba v kopalnico vgraditi svetlobna telesa, ki so primerna za vlažne prostore. Če obstaja v kopalnici naravni izvor svetlobe, potem je to prednost, ker se v kombinaciji s svetlobnimi telesi lahko dosežejo zelo lepi svetlobni efekti. Svetlobna telesa mora izključno montirati električar.

12. Prezračevanje

Kopalnico je potrebno iz higienskih in zdravstvenih razlogov redno in pravilno prezračevati. Če tega ne počnemo, koncentracija kisika v zraku s časom pada, istočasno pa narašča količina prahu, relativna vlažnost prostora ter koncentracija vonjav v zraku. Zaradi teh razlogov je treba zrak v prostoru večkrat izmenjati. Običajna izmenjava zraka v kopalnici je 5 do 8 krat na uro. Za kopalnice s straniščem je predpisana izmenjava zraka vsaj 40 – 60 m3/h. Naravno prezračevanje skozi odprto okno ne zadošča. Potrebno je predvideti prisilno prezračevanje, ki prezrači cel prostor.

Lepa, funkcionalna, prepoznavna in cenovno ugodna prenovljena kopalnica je popolno mesto za sproščanje in užitek. Zaradi tega pri načrtovanju preurejanja dobro razmislite, kakšno kopalnico zares želite. Vključite svojo domišljijo v bodoči izgled kopalnice, ki ni treba da je klasičen ali moderen, pač pa enostavno poseben! Majhna ali velika, moderna »wellness« ali klasična družinska kopalnica bo postala vaša priljubljena destinacija ob koncu dneva. V njej se boste počutili udobno in srečno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja