Laminati

Laminati so preprosti za vzdrževanje

V celi vrsti različnih talnih oblog so laminati ena od najhvaležnejših, saj je med njihovimi prednostmi zlasti to, da jih ni prav nič težko vzdrževati. Seveda potrebujejo nego, tako kot vse preostale obloge, vendar pa z njimi resnično ne boste imeli veliko dela, zato so lepi in odporni laminati prava rešitev za hiter življenjski tempo, ki ga zahteva sodobni čas.

Laminati so po videzu in sestavi zelo podobni parketu, vendar pa so cene v glavnem nižje, montaža je hitra in preprosta, tako da jo lahko, če imate vsaj malo prakse ali tovrstne žilice, opravite tudi sami, poleg tega pa vzdrževanja skoraj ni. Laminat je namreč vzdržljiv, odporen in ne preveč občutljiv. Čiščenje je preprosto, primeren je za talno gretje in je odporen na svetlobne učinke. Če imate doma parket ali kar koli drugega in naravnega lesa, ste zagotovo že opazili, da les zaradi učinkov iz okolja (na primer sončna svetloba) spremeni barvo, pri laminatih pa tega ne boste doživeli in resnično bo prvotna barva obstala takšna, kot si jo tudi želite. Laminat je tudi težko gorljiv in zelo odporen na vlago, zato radi rečemo, da je zelo hvaležna stvar v našem domu. Še posebej, če imate otroke ali tako natrpan urnik, da preprosto nimate časa za vsakodnevno čiščenje. Pa tudi; zakaj bi morali vsak dan čistiti tla, če to ni potrebno? Iz vseh teh razlogov so na voljo laminati, ki v zadnjih letih pohvalno pridobivajo tudi na kakovosti, zato jih lahko mirno postavimo ob bok parketu oziroma rečemo, da so parketu kar zgledna konkurenca – tudi zaradi videza, ki ga ustvarjajo. Z napredkom panoge so tudi laminatne obloge dobavljive v najrazličnejših vzorcih in imitacijah, zato si morate res vzeti čas, da izberete tistega pravega zase, za svoj dom oziroma za prostore, ki so mu tovrstne obloge namenjene.

Laminati

Prednosti je res veliko, a tokrat se raje osredotočimo na čiščenje in vzdrževanje laminatnih oblog. Kljub vsemu je treba tla kdaj očistiti, saj se sploh v stanovanju, denimo v kuhinji, redno dogaja, da kaj polijemo, raztresemo, v prostore vnesemo pesek ali pa na tleh ostajajo dlake kakšnega hišnega ljubljenčka. Če ne drugega, se po tleh nabirajo drobtine ali zgolj prah in konec koncev je res dobrodošlo, da tla redno čistimo že iz higiene – sploh, če imate doma majhnega otroka, ki se plazi.

Laminati morajo biti položeni na suho, trdno in čisto podlago. Le tako bodo kar najbolje služili svojemu namenu. Če se naredijo udrtine ali kakšne druge večje poškodbe, ga ne smemo brusiti tako kot parket, ampak poškodovani panel zamenjamo z novim. Zato je priporočljivo, da ob polaganju laminata kakšen paket shranimo, saj se zna zgoditi, da ga bomo še potrebovali. Pomembno je tudi, da v prostoru z laminatom vzdržujemo čim bolj ugodno klimo, torej temperaturo okoli 20 stopinj Celzija in zračno vlago med 50 in 60 odstotki. Na to bodite še posebej pozorni pozimi, ko kurilne naprave zrak rade osušijo, v prostorih pa je večkrat tudi pretoplo.

Kako pa laminate čistimo oziroma vzdržujemo? Za vsakodnevno oziroma osnovno čiščenje bodo dovolj metla, sesalnik in vlažna krpa. Ampak, naj dodamo še nekaj podrobnejših napotkov. Če po laminatu polijemo tekočino, jo je treba takoj obrisati. Kar zadeva čiščenje z vlažno krpo, mora biti ta res le vlažna, nikakor pa ne mokra, zato jo pred čiščenjem dobro ožemite. Občasno pa je treba tla očistiti tudi s primernim čistilom, zato izberite takšnega, ki je primeren za laminate, ter jih uporabljajte tako, kot velevajo navodila proizvajalca. Pri tovrstnih stvareh nikoli nismo dovolj previdni in zavedati se je treba, da so nekatera čistila preprosto preveč agresivna. Vaši laminati ne bodo veseli niti peska, ki ga z dvorišča z lahkoto prenesemo v notranjost. Če pesek pohodimo in z njim podrsamo po tleh (to je povsem preprosto narediti tudi s pomočjo nogic miz, stolov ter preostalega pohištva), lahko nastanejo praske oziroma poškodbe, zato redno skrbite, da peska ne boste vnašali v svoj dom. To lahko storite že s kvalitetnim predpražnikom, sicer pa pesek, če ga že vnesete v notranje prostore, takoj odstranite. Pohištva tudi ne premikajte tako, da ga vlečete po tleh, ampak ga, če je to le mogoče, s skupnimi močmi privzdignite ter prestavite. Laminati niso priporočljivi za vlažne prostore, kot je kopalnica, saj lahko nabreknejo in naredijo več škode kot koristi. Še vedno naj velja, da v kopalnico spadajo keramične ploščice.

Sklenemo lahko tako, da laminate vzdržujemo ter čistimo že tako, da skušamo preprečiti vnos umazanije v notranje prostore. Da bodo vaša tla še dolgo lepa in obstojna, jih brišite z vlažno krpo in občasno s čistilom, pesku, zemlji in preostalim stvarem z dvorišča pa preprečite vstop v svoj dom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja