O piškotkih

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

 

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

 

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

 

Na spletni strani PrenovaKopalnice.com uporabljamo zgolj obvezne piškotke za delovanje strani, ter tudi piškotka (_ga in _gat) za anonimno spremljanje statistike s pomočjo Googlovega orodja Analytics.

 

Piškotki, ki jih uporablja spletna stran PrenovaKopalnice.com

 

1. Obvezni za delovanje strani:

 • cc_necessary
 • cc_analytics
 • cc_advertising

 

Tole so obvezni piškotki, v katerih se zabeleži vaša izbira ali se strinjate z uporabo posameznih piškotkov ali ne. Ti piškotki trajajo malo manj kot 365 dni.

 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_[hash]

 

Omenjena piškotka se uporabljata samo za seje prijavljenih uporabnikov. V kolikor nimate pravic za urejanje naše spletne strani, se vam tovrstni piškotek ne bo naložil. Veljavnost tovrstnih piškotkov je zelo kratka.

 

Piškotki za komentiranje:

 • comment_author
 • comment_author_email
 • comment_author_url

 

V kolikor izberete možnost komentiranja prispevkov na naši strani, se vam bodo naložili tudi ti piškotki. Namenjeni so zgolj temu, da obiskovalec ne rabi vsakič znova vpisovati svojih podatkov. Ti piškotki trajajo malo manj kot 365 dni.

 

2. Statistika obiska

 • _ga
 • _gat

 

_ga & _gat

 

To sta piškotka, ki  sta namenjena uporabi Universal Analytics. V teh piškotkih so zapisane 4 številčne vrednost, ločene s piko. Primer:

 

1.2.123259584.1357814039257

 

Prva številka (1) sporoča verzijo formata zapisa, druga (2) je “globina” domene (prenovakopalnice.com). Preostali dve pa sta naključni števili, ki se generirata ob nastanku piškotka, na podlagi katerih statistika zazna, ali je obiskovalec obiskal spletno stran že kdaj v preteklosti. Vpogled v podatke iz tega piškotka ima lahko tudi podjetje Google, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043 (Google).

 

Veljavnost piškotka je nastavljena na 364 dni.

 

Ali me lahko Google identificira na podlagi vrednosti zapisanih v tem piškotku?

 

Kratek odgovor je NE. Google ne more nikogar osebno identificirati na podlagi tega zapisa. Za vsako spletno stran, ki uporablja Google Analytics ima posamezni uporabnik spleta različne identifikatorje, ki se generirajo naključno.

 

Dodatni varnostni ukrepi za zaščito zasebnosti v zvezi s tem piškotkom

 

Da bi preprečili zbiranje osebnih podatkov s strani Googla, uporabljamo maskiranje vseh IP naslovov obiskovalcev, kar onemogoča Googlu da bi si lahko shranil vaš IP naslov in povezoval vaše aktivnosti na spletišču PrenovaKopalnice.com katerimi koli drugimi aktivnostmi na ostalih spletnih straneh. Več o maskiranju IP naslovov si lahko preberete tukaj.

 

Skrbniki strani PrenovaKopalnice.com ne obdelujemo ali shranjujemo natančnih ip naslovov obiskovalcev spletnega mesta, ravno tako ne Google, zaradi česar so vaši osebni podatki, kot so identifikacija ali podatki o vaši lokaciji zasebni in varni med brskanjem.

 

Hkrati Google nima dovoljenja za kakršno koli drugo uporabo podatkov, kot za nudenje storitve Universal Analytics.

 

V kolikor ne želite, da bi Google Analytics kjer koli sledil vašim aktivnostim na spletu, je Google ponudili orodje Google opt-out, s katerim lahko preprečite beleženje statistike kakršnih koli vaših aktivnosti s strani Google Analytics na celotnem spletu.

 

Več informacij

 

Priporočamo vam, da si pred morebitnim izklopom preberete, kaj piškotki sploh so in zakaj niso vsi piškotki zlobni, ter kakšne nastavitve uporabljamo za uporabo zunanjih storitev:

 

► Kaj so piškotki in kako jih izklopim

► Smernice IPRS o uporabi piškotkov

► Google privacy policy (velja za vse njihove storitve in servise, tudi za Youtube)

 

Vrste piškotkov

 

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.

 

Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

 

Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

 

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

 

 • Začasni ali sejni piškotki
 • Trajni ali shranjeni piškotki
 • Lastni piškotki
 • Drugi piškotki

 

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

 

Izbris piškotkov

 

Večina spletnih brskalnikov omogoča izklop piškotkov (kompletno ali samo od t.i. tretjih strank). Če vas zanima, kako izklopiti piškotke, si oglejte spodnje povezave (glede na to, kateri brskalnik uporabljate):

 

 

Če piškotke popolnima izključite, so lahko nekatere možnosti naše spletne strani onemogočene.

 

Vir informacij: Piskotki.net