Vodovodne inštalacije za vaš dom

Vodovodne inštalacije za vaš dom

Iščete ponudnika za namestitev vodovodnih inštalacij v vašem domu?

Na spletni strani Prenova kopalnice vam nudimo kvalitetno, hitro in ugodno prenovo vaše kopalnice. V podjetju Iziklik d.o.o. smo strokovnjaki z večletnimi izkušnjami.  Za več informacij o prenovi kopalnice pa si preberite nekaj nasvetov, ali pa nam preko spletnega obrazca pošljite neobvezno povpraševanje:

  Z izpolnitvijo obrazca se strinjam, da mi podjetje Inštalacije Perin pošlje odgovor glede na poslano povpraševanje

  Tako z vidika čim manjših toplotnih izgub kot tudi s ciljem, da v prihodnosti ne prihaja do problemov v delovanju, je pravilna napeljava hladne in tople vode pomemben proces vsake kopalnice.

  Kako načrtovati vodovodno napeljavo

  Projekt za vodovodne inštalacije mora vsebovati vse napeljave od pipe do glavnega vodovodnega priključka. Pri načrtu moramo združiti tako varčnost in praktičnost. To dosežemo s pravilno razporeditvijo prostorov, saj bomo tako potrebovali manj vodov, razdelilnih priključkov in podobnih inštalacijskih materialov.

  Upoštevati moramo tudi racionalno rabo energije kamor spada tudi pitna voda iz vodovodnega omrežja. Vodovodne inštalacije oziroma ločeni cevovodi za uporabo sanitarne vode iz zbiralnikov kapnice bodo napajali sanitarne kotličke, pralne stroje in izpustne pipe, ki so namenjene za pranje avtomobila ali zalivanje vrta. S tem bo poraba pitne vode iz javnega omrežja precej manjša, kar se bo poznalo tudi na položnici.

  Kateri materiali so najboljši in najvarnejši?

  To so predvsem plastični materiali. Za napeljavo vodovodne inštalacije z uporabo plastičnih cevi se uporabljajo različni materiali, za domače vodovodno omrežje se uporabljajo cevi iz zamreženega polietilena, za vročo vodo so primerni materiali iz kloriranega PVC-ja in za pitno vodo cevi iz trdega PVC-ja.

  Vodovodne inštalacije, ki so napeljane iz plastičnih cevi imajo prednost pred ostalim materialom predvsem v življenjski dobi, ki je lahko preko 50 let, enostavni montaži, gladkih stenah cevi in s tem lažjim pretokom vode, odpravi zvoka v ceveh in ne nazadnje PVC material ni podvržen koroziji kot so kovinske cevi.

  Postopek napeljave vodovodnega omrežja

  Pri gradnji hiše se lahko vodovodne inštalacije pričnejo izvajati takoj, ko je hiša pod streho. V primeru strojnih ometov v tanjšem sloju, se vodovodne cevi in priključki lahko napeljejo neposredno po zidavi sten. Vodovodne cevi se po stenah napeljujejo v navpični ali vodoravni smeri. Nikakor pa ne v raznih poševnih in diagonalnih smereh. Vodoravni vodi so položeni predvsem v tlakih. Montaža vodovodnih cevi je možna tudi z obešanjem pod stropom, kar pride v poštev predvsem v kletnih prostorih.

  V grobem se vodovodne inštalacije v hiši lahko razdeli na dva dela. Prvi je zunanji vod, ki je nameščen izven hiše, od javnega vodovodnega priključka do vhoda v hišo. Ob tem je pomembno, da je ta vod izdelan tako, da ga lahko ob zmrzali zapremo ločeno, na posamezne vertikalne vode. Drugi del je notranji vod, kjer so vodovodne inštalacije napeljane znotraj hiše in poteka od njenega vhoda, pa do končnih izpustov. Ob morebitnih posegih nam bo zapiranje vode po posameznih vodih olajšala namestitev zadostnega števila ventilov, zato naj bomo ob inštalaciji na to še posebej pozorni. Dobro je, če so ventili opremljeni s pipo za izpraznitev cevovoda. To zlasti velja za zaporni ventil, ki se ga vgradi za vodomerno uro.

  Zaradi različno močnega tlaka v javnem vodovodnem omrežju je pametno tudi vgraditi regulator z merilcem tlaka, s katerim bomo dosegli ustrezno višino tlaka v hišnem vodovodu, ki je sicer 6 barov. S tem bodo vodovodne inštalacije brez hrupa in izognili se boste poškodbam ter izpustom vode v varnostnem ventilu, saj je ta predviden le za normaliziran tlačni pritisk v hišnem vodovodu.

  Ker poleg hladne vode potrebujemo tudi toplo vodo, moramo obvezno upoštevati cirkulacijo vode. V primeru daljšega ne odjemanja tople vode (nočni čas) in, ko je večja razdalja od grelnikov vode do končnega izpusta, lahko prihaja tudi do ohlajanja tople vode v cevovodu. To nevšečnost odpravimo na način, da v vodovodne inštalacije vgradimo dodatni cirkulacijski vod med zadnjim izpustom tople vode in grelnikom. Kroženje vode v cirkulacijskem vodu se lahko doseže tudi z obtočno črpalko.

  Vedno čista pitna voda

  Povsem na mestu je vprašanje, kako vodovodne inštalacije narediti, da se čim bolj izognemo zdravstvenim tveganjem onesnažene pitne vode. Ena izmed praktičnih možnosti je filtriranje pitne vode. V primerjavi z drugimi načini je  filtracija najbolj učinkovita, ekonomična in praktična za čiščenje pitne vode. Glede na izvedbo so filtri lahko nadpultni ali podpultni. Pri obeh čistimo le vodo, ki jo uporabljamo za pitje oziroma kuho. S tem se zmanjša količina pretoka skozi filtre in se podaljša življenjska doba filtrirnih vložkov. Nadpultni filter je priklopljen neposredno na kuhinjsko pipo. S posebnim ventilom preklapljamo med filtrirano in nefiltrirano vodo. Pri podpultnem filtru je telo filtra skrito pod pomivalnim koritom. Na koritu je le posebna pipa za filtrirano vodo. Prednost podpultnih filtrov je bolj enostavna uporaba, saj ni potrebno preklapljanje med filtrirano in nefiltrirano vodo.

  Potrebno je poudariti, da se filtri med seboj precej razlikujejo tako po ceni kot po učinkovitosti delovanja. Ko kupujemo filtre moramo vedno zahtevati tudi podatke analiz, ki dokazujejo kako učinkovito filter odstranjuje posamezne onesnaževalce.

  Dobro se je zavedati

  Pri obnovi kopalnice je idealno, da se nove vodovodne inštalacije montirajo nazaj na prvotna mesta. Razlogi so v dejstvu, da je prestavljanje inštalacij zelo drago, na ta način pa se stroški prenove lahko znatno znižajo. Zelo pomembno je, da mojstri del pregledajo vse obstoječe cevi in podajo svoje mnenje v kakšnem stanju se nahajajo.

  Ne pozabite tudi na prezračevanje! Tako kot vodovodne inštalacije je tudi prezračevanje v  kopalnici zelo pomembno! V kolikor imate v kopalnici plinski bojler, mora prezračevanje zadovoljiti natančno predpisane pogoje, ki so pomembni za varnost ljudi. Glede na to, kakšno prezračevanje imate, je odvisno tudi od vlažnosti prostora. Ventilator je potrebno postaviti na primerno mesto glede na kabino za prhanje ali kad, (plinski) bojler in WC.

  V primeru popolne prenove z novim tlorisom razporeditve elementov pa je nujno najprej napeljati vodovodne inštalacije. Poskrbeti je potrebno za vse izpuste vode v tuš kabino, banjo ali umivalnik. Pa seveda tudi v pralni stroj, če se bo nahajal v tem prostoru. Poleg izpustov je treba napeljati odtoke iz vseh priključkov v kanalizacijo.

  Vsekakor morajo biti vodovodne inštalacije napeljane brezhibno in strokovno, saj v nasprotnem primeru lahko pozneje pride do zelo hudih in nepopravljivih posledic. Vsi stiki na ceveh morajo brezhibno tesniti, pri talnih kanalizacijskih ceveh pa je nujno potrebno upoštevati zadosten padec.