Kako ustvariti wellness kotiček kar v svoji domači kopalnici

Eden izmed intimnih prostorov v hiši ali stanovanju je nedvomno kopalnica. Je zatočišče pred kruto realnostjo, kjer se soočamo z nenehno (pre)obremenjenostjo, naglico in z veliko mero vsakdanjega stresa. Življenje namreč teče hitreje kot včasih, zato je toliko bolj pomembno, da imamo kotiček, kjer lahko razbremenimo misli in si privoščimo maksimalno sprostitev.

Brezmejni luksuz v domači kopalnici

Wellness je besedna zveza sestavljena iz dveh pojmov, in sicer fitness in wellbeing (dobro počutje). Wellness zato pomeni osebno sproščenost, zdravo prehrano, dobro telesno kondicijo, duševno stabilnost in rast in veselje do življenja. Torej, namenjen je telesni, psihični in duhovni sprostitvi.

Uporaba wellness storitev krepi zdravje, pripomore k lepoti in sreči ter izboljšuje psihofizično počutje. Na voljo je namreč veliko možnosti, s katerimi je mogoče kopalnico popestriti in izdelati do potankosti, in sicer tako, da bo vsebovala vse elemente ugodja in udobja. Med ene izmed najbolj prodajanih hitov so masažne kadi, še najbolj pa parne savne (parne tuš kabine). Te nudijo vse tisto, kar sprosti telo in duha. So bogato opremljene, narejene iz kvalitetnih materialov, razvajate se lahko s hidromasažnimi šobami , parna tuš kabina vsebuje še termostat, digitalno nadzorno ploščo s prikazom temperature, parni generator, tudi radio, itd.

Urejanje domačega centra dobrega počutja

Prednosti domačega centra so predvsem v tem, da vam omogoča večjo intimnost, potrebujete manj časa in kljub začetnemu vložku se kmalu izkaže, da je wellness doma tudi cenejši. Najpogostejši spremljevalki domačega wellnessa sta finska in infra savna. Pri nakupu masažnih kadi in bazenov (jacuzzi) pa se je treba zavedati, da je masažna kopalna kad nekaj popolnoma drugega kot bazen. Kopalne kadi so na voljo že na vsakem koraku in skoraj ni več kadi, ki ne bi imela vgrajenih nekaj masažnih šob. Masažni bazeni pa so po drugi strani precej večji, višji in imajo večji masažni učinek.

Za najosnovnejšo izvedbo domačega centra dobrega počutja predlagamo vgradnjo infra savne za dve osebi HOT M (104 krat 89 krat 185 centimetrov). Priporočljivo je, da jo namestite v bližini prhe in prostora, kjer se lahko sprostite. Lahko pa tudi kombinirate masažni bazen za dve osebi in savno (120 krat 115 centimetrov) s karbonskimi sevalniki ter radiem s CD-predvajalnikom.

Če lahko wellnessu namenite cel prostor, vsaj 16 kvadratnih metrov, naj ta vključuje prho, ležalnik, finsko savno in po možnosti še eno izmed naprav za fitnes. Na primer finsko savno komfort s pečjo, orbitrek kettler, kabino za prhanje z deževno kapo in polležeči ležalnik.

V kolikor pa imate več prostora in seveda tudi denarja, si lahko omislite pravo oazo počitka. Tega se je najbolje lotiti s projektom pri dobavitelju opreme za wellness. Za takšen center potrebujete vsaj 30 kvadratnih metrov prostora, in če je le mogoče, naj bo prostor povezan z zunanjo teraso, ki naj ima dodatnih 10 ali 20 kvadratnih metrov. Zunanja terasa je idealna za postavitev masažnega bazena in za ohladitev po vroči finski savni. Namestite si kombinirano finsko in infra savno komfort (204 krat 204 centimetre) s pečjo moči 7,5 kilovata in IR-ploščami ter svetlobno terapijo in masažni bazen.

Kako lahko spremenite svojo kopalnico v savno

Savne so zaprti prostori, ki vam omogočajo, da izkoristite prednosti pare in se uporabljajo že stoletja. Savne in parne kopeli povečajo krvni obtok, odprejo zamašene pore in povečajo občutek dobrega počutja. Redni obiski savne so lahko koristni predvsem za bolnike s kronično srčno odpovedjo. Večina ljudi hodi v drage wellness centre na obisk savne. Vendar pa je lahko vašo kopalnico zlahka pretvoriti v savno. Poglejmo si kako jo narediti.

Najprej izberite najmanjšo kopalnico v vašem domu in jo spremenite v savno. Manjši prostor se segreje hitreje in toplota je veliko bolj koncentrirana.

Nato uporabite brisače ali obleke, da boste prikrili morebitne vrzeli, kjer lahko vročina potencialno uhaja iz prostora. Postavite brisače na morebitne reže, ki jih vidite na vratih. Postavite brisače tudi nad vsemi odprtimi zračniki in okoli oken. S takšnim prikrivanjem si boste zagotovili, da ostane para skoncentrirana v kopalnici brez puščanja.

Potem odprite vročo vodo in jo pustite teči v kad. Glavo od tuša usmerite proti steni (če imate tuš kabino pustite zaveso odprto) saj bo s tem para pobegnila in zajela celotno kopalnico.

Ko v kopalnici postaja vse bolj vroče se slecite, sedite zraven kadi ali na stranišče in se prepustite, da vas para zaobjame. Takšna para lahko pomaga ublažiti astmo, bronhitis in druge respiratorne bolezni. Vročina bo pomagala raztopiti odvečno sluz in sluznico, ki vam omogoča, da lažje dihate. Še en razlog, zakaj bi bilo koristno, da savne in parne kopeli koristijo astmatiki je, da para zniža stres in s tem posledično vplivate na znižanje pojava astmatičnih napadov.

V savni bodite od 15 do 20 minut, ne priporočamo pa savnanja več kot 30 minut. Vendar pa je to odvisno od posameznika koliko časa bo v savni saj natančnih navodil oziroma predpisov glede dolžine savnanja ni.

Svetujemo vam, da v času, ko ste v savni pijete veliko tekočine, predvsem vodo, nikoli pa alkoholnih pijač. Prav tako v savno ne hodite, ko ste lačni in tudi ne takoj po odličnem kosilu ali večerji. Obisk savne odsvetujemo tudi v primeru, ko ste popili preveč alkohola ali če imate »mačka«.

Ko pridete iz savne pojdite na hitro pod mrzlo prho ali kopel saj si s tem utrjujete svoje telo, lahko pa si na telo nanesete tudi led. Nato naj vedno sledi še ena kopel ali prha, ki naj bo topla in ne vroča. S tem aktiviramo prijetne občutke toplote ter speremo odvečno maščobo s celotnega telesa.

Ko končate s savnanjem se priporoča, da si odpočijete ter, da se toliko ohladite, da se ne boste več potili.

Izpolnite si sanje

Privoščite si najboljše, saj si to tudi zaslužite. Razvajajte se v udobju lastnega doma in si privoščite prave male počitnice v domačem wellnessu. Počutili se boste kot prerojeni in pripravljeni, da se z nasmehom in polni energije podate novim izzivom naproti.